Amatőr csillagász lány

Amatőr csillagász lány

A Bak Csillagkép: Az Éjszakai Égbolt Ősi Jelképének Felfedezése

2024. szeptember 04. - amator_csillagasz_lany

A Bak csillagkép (Capricornus) az éjszakai égbolt egyik legrégebbi és legérdekesebb csillagképe. Bár nem tartozik a legfényesebb vagy legfeltűnőbb csillagképek közé, különleges helyet foglal el mind a csillagászatban, mind a mitológiában. Ebben a cikkben megismerkedünk a Bak csillagképpel, annak helyével az égen, történetével és a benne található érdekes objektumokkal.

capricornus_constellation_map.png

Milyen csillagkép a Bak?

 

A Bak csillagkép az állatövi csillagképek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a Nap évente egyszer áthalad rajta, amikor a Föld a megfelelő pozícióba kerül. Az állatövi csillagképek közül a Bak az egyik legkevésbé fényes, és kevés jól látható csillaga van. Nevét egy mitológiai lényről kapta, amely félig kecske, félig hal. Ez a furcsa hibrid alak a csillagkép formájában is visszaköszön, hiszen a csillagok halványan rajzolják meg ezt az alakzatot az égen.

 

Hol található a Bak csillagkép?

 

A Bak csillagkép legjobban az északi féltekén figyelhető meg a nyár végén és az ősz elején, de a déli féltekén élők számára is könnyen látható. A csillagkép a Vízöntő (Aquarius) és a Nyilas (Sagittarius) csillagképek között helyezkedik el. Az égbolton a Bak viszonylag alacsonyan helyezkedik el az ekliptikán, így megfigyelése különösen tiszta, fényszennyezéstől mentes éjszakákon ajánlott.

A Bak csillagkép legfényesebb csillaga, a Deneb Algedi (Delta Capricorni), amely aránylag halvány, de mégis segít azonosítani a csillagképet. A másik említésre méltó csillag a Dabih (Beta Capricorni), amely egy kettőscsillag, azaz két egymás körül keringő csillagból álló rendszer.

screenshot_2024-09-03_at_19_50_03.png

A Bak csillagkép eredete és mitológiája

 

A Bak csillagkép mitológiai története az ókori Mezopotámiába nyúlik vissza, ahol az emberek a csillagképet Enki istennel, a víz, a bölcsesség és a teremtés istenével társították. A görög mitológiában a Bak Pánnal, a vadon, a pásztorok és a természet istenével azonosítható, aki félig kecske, félig ember alakot öltött. Egy másik történet szerint a Bak az istenek segítője volt, amikor a titánokkal vívott csatában segített Zeusznak. Amikor Tüphón, a szörnyűséges sárkányszerű lény megtámadta az isteneket, Pán a Nílusba vetette magát, és félig kecskévé, félig hallá változott. Az istenek hálából helyezték őt az égre csillagkép formájában.

A csillagkép története az ókori világ különböző kultúráiban is megjelenik, így például az egyiptomiak és a babiloniak is fontos szerepet tulajdonítottak neki, és az évszakok változását is e csillagkép alapján jósolták meg.

 

Érdekes objektumok a Bak csillagképben

 

Bár a Bak csillagkép nem büszkélkedhet sok fényes objektummal, néhány érdekes látványosságot mégis kínál az amatőr csillagászok számára. Az egyik legérdekesebb objektum a Messier 30 (M30), amely egy gömbhalmaz. Ez a halmaz mintegy 27 ezer fényévnyire található a Földtől, és körülbelül 150 ezer csillagot tartalmaz, amelyek mindegyike több milliárd éves. A távcsővel megfigyelhető M30 különösen izgalmas célpont a csillagászok számára, hiszen lehetővé teszi a csillagok szoros elrendeződésének megfigyelését.

Egy másik említésre méltó érdekesség a Bakban a Capricornus Együttes, amely több galaxist is magában foglal. Ezek közül a legkönnyebben megfigyelhető az NGC 6907 spirálgalaxis, amely egy távoli, de látványos galaxis, bár megfigyeléséhez erősebb távcsőre van szükség.

ngc-6907-ubicacion.webp

Összegzés

 

A Bak csillagkép nemcsak az éjszakai égbolt különleges szereplője, hanem a mitológiai történetek, az asztrológiai hagyományok és a csillagászati érdekességek gazdag forrása is. Bár halványabb és kevésbé feltűnő, mint a nagyobb csillagképek, a Bak mélyebb felfedezése során olyan látványosságokat kínál, amelyek a csillagászat szerelmeseit lenyűgözik. Az évezredek során számos kultúra találta meg benne a természet és az emberi világ közötti kapcsolatot, és az égen való elhelyezkedése miatt ma is izgalmas célpont marad azok számára, akik kíváncsiak az univerzum titkaira.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdo-csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6218484111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása